Eeuwenoude muziekvorm uit de byzantijnse liturgische traditie uitgevoerd door het “Word and Voice” Theater Center

Uniek concert met traditionele liturgische muziek uit Oekraïne

The Word and Voice Theater Centrein Lviv brengt een concert met de mooiste Irmos-liederenuit de orthodox-christelijke Oekraïense liturgie. Organisatie en uitvoering zijn in handen van de Oekraïense zangeres, actrice en pedagoog Natalia Polovynka, en de zangeressen Solomiia Kyrylova en Marija Kmit.

Oude muziekvorm

Irmos is een muziekvorm uit de byzantijnse liturgische traditie. De naam irmos is ontleend aan het Griekse woord voor verbinden: de liederen verbinden op een poëtische manier bijbelteksten met de vaste hymnes uit de orthodoxe liturgie. Eeuwenlang waren ze in Oekraïne te horen tijdens de kerkdiensten van orthodoxe christenen. De afgelopen eeuwen is deze muziekvorm in Oekraïne langzaam in onbruik geraakt. Sporen ervan zijn vrijwel alleen nog te vinden in archieven van bibliotheken en kloosters.

“Mijn moederland is een lied. Het houdt zijn oerlevenskracht, de wil om te leven. Het leven overwint de dood, altijd. Wij gaan samen winnen.”
Natalia Polovynka

Het theatergezelschap

The Word and Voice Theater Centre is in 2010 opgezet als School of Living Tradition, met Oekraïne als thuisbasis. De aanpak is gebaseerd op de principes van het moderne theater, maar geworteld in kennis en toepassing van traditionele theaterregels en -technieken. Sinds het afgelopen jaar werkt het centrum in Lviv ook aan de opvang van oorlogsslachtoffers. Intussen blijft het centrum nieuwe voorstellingen maken en het culturele erfgoed van Oekraïne onderzoeken en koesteren.

Natalia Polovynka is zangeres, toneel-en filmactrice, pedagoge en oprichter van het The Word and Voice Theater Centre. Zij studeerde muziek aan het Lysenko State Conservatory in Lviv en theater bij onder meer Jerzy Grotowski aan het Workcenterin Pontedera, Italië.

Natalia zingt traditionele en geestelijke liederen en romances, naast klassieke en hedendaagse muziek. Ze heeft veel projecten gedaan op het snijvlak van theater en muziek. Met haar eigen originele zangmethode leidde ze internationaal zang-en zangsessies, onder meer aan Yale University (VS) en Aberystwyth University (Wales, VK). Natalia ontving vele prijzen en onderscheidingen.

In 2022 werd ze op diverse internationale filmfestivals onderscheiden met de prijs voor beste actrice voor haar rol in de film Mother of Apostles (regie: Zaza Buadze, 2020). Het scenario van deze film was gebaseerd op ware gebeurtenissen in de oorlog van Rusland tegen Oekraïne.

2 voorstellingen op zondag 18 juni in Nicolaikerk

Er zijn 2 voorstellingen: een vroege om 13.00 uur en een late om 19.30 uur.
Toegang 10 euro, te voldoen aan de kassa van de kerk (contant of pin).
Locatie: Nicolaaskerkhof 8, 3512 XC in Utrecht.

Behalve twee voorstellingen in de Nicolaikerk gaan de artiesten van Word and Voice Theater Centre ook een zangworkshop geven, georganiseerd samen met Utrechtse kamerkoor Reykur (13 Juni in Utrecht, locatie nog onbekend) en ook een voorstelling in Vondelkerk in Amsterdam (14 Juni 20:00 uur).

De opbrengst komt geheel ten goede aan de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne.
Meer informatie: Kasia Szwed katarzyna_szwed@yahoo.com, 06-19996757.

Eeuwenoude muziekvorm uit de byzantijnse liturgische traditie uitgevoerd door het “Word and Voice” Theater Center
Nieuws en activiteiten